Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
kafene.net 07.06.2008

Чае шукария, чае БСП

"Точно ти във горещи нощи/ точно ти ще ми трябваш още" е новият призив на БСП към електората. И правилно

Евелина Гечева

Набирайки годинки във второто си столетие, БСП става все по-палава. Все повече я влече кръшната родна фолк музика, по-известна като чалга. Не че много й отива. Не че и електоратът й с такава музика е закърмен. Просто пиарите на "Позитано" се опитват да разширят електоралното влияние. А широката маса, уви, не слуша Чайковски.

Миналата година побелелите, ветераните и по-интелигентните симпатизанти на БСП бяха в шок от Азис.

Костинбродският изрусен идол на травеститите пя не за какво да е, а за евродепутатите на тяхната партия. Така хем беше взет левия завой към по-меката избирателска китка, хем всичко мургаво, но изрусено се впечатли. Така де, само с кебапчета вече нищо не става в тази държава. Трябват и зрелища.

Музикалният съпровод на соцкампаниите преживя доста трансформации. Първо бригадирските и съветски маршове отстъпиха място на българската популярна музика отпреди 1989 г. "Моя страна, моя България" вероятно искаше недвусмислено да покаже чия е била, е и ще бъде страната, докато я има БСП.

В почти пряк двубой с вечния хит на Емил Димитров влезе Веселин Маринов с "Аз знам, Българийо, аз знам". И тази страница беше обърната с колоритните спектакли на Николина Чакърдъкова. Те се редуваха с вяли изяви на позабравени звезди на родната естрада.

Накрая, може би закономерно, партията-членка на Социнтерна се ориентира към чалгата. Така пък показа колко грешат онези, които твърдят, че БСП не е лява. Напротив, лява е. Всеки знае какво слушат сегашните работници с червени потници. А нали тях уж защитава БСП.

Впрочем, същото слушат и новобогаташите, чиито костюми не са на Армани, а са си техни. Е, кой да защитава интересите им? И каква по-пресечна точка може да се намери точно с този електорат от чифт силиконови цици, подрусвани в чалга-ритъм?

Софи Маринова в дует с рапъра Устата припява: "Точно ти във горещи нощи/ точно ти ще ми трябваш още". Това изглежда е новият призив на БСП към електората. И правилно. Той отива другаде, където поне с чалга не го тормозят. Другите простотии са предостатъчни.