Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
pro-anti.net 20.06.2008

Защо не пиша за архитектура?

Белчо ДОНЧЕВ

Защото няма смисъл!
Държавата е система от скачени съдове. И може ли, питам се аз, нивото в един или няколко от тези съдове да бъде различно от нивото във всички останали? Не може! - отговарям си пак аз, защото знам, че природните закони не позволяват такова нещо. Обаче нас ни управляват левичари - припомням си - и то не някакви си лигави левичарчета от англосаксонски тип, а здрави, наши, трето и четвърто поколение наследствени левичари румено-петковски тип, ако мога така да определя мутацията на садокомунистите…Е, тогава може - признавам си и се оглеждам аналитично. Защото знам, че за тях природните закони не важат.

От септември 45-а до ноември 89-а
България беше откачена от европейската система от скачени съдове и превърната в един-единствен съд, скачен към съветския и изравнил нивото си със съветското ниво, извинете, “уровень”.
След 89-а г. съдовете се поразкачиха и комунистите започнаха прехода си от васали на съветската система от скачени социалистически държави към собственици на система от разкачени (може и откачени) съдове.
Първо, разбира се, откачиха съда с мангизите. Разпределиха си откраднатото, откраднаха останалото и тутакси откачиха втория по важност съд - масмедиите. Тях направо си ги купиха. Купиха целия медиен пазар. Купиха системата за разпространение. Купиха журналистите.
Контролирайки всички мангизи, преминаващи законно и контрабандно през държавицата, те разкачиха и съда на банковата система. Тя стана за тяхно лично обслужване и за ограбване на народонаселението. Ползвайки огромни и непокрити кредити, полека-лека откачиха съдовете на туристическия, алкохолния, хазартния, енергийния, строителния и който ви дойде наум вид бизнес.
Напълно източиха и оставиха на сухо образованието, здравеопазването, науката, културата. На тях здрава и интелигентна нация не им трябва. Здрава и интелигентна нация е противопоказна за тях. И както преди няколко деситилетия българският патриотизъм се измерваше чрез любовта ни към Съветския съюз,така днес българската неинтелигентност се измерва чрез търпеливото ни безразличие към Гоце, Станишев, Доган, Симеон и сто каба “леви интелектуалци”.
Откачиха и захвърлиха някъде из шубраците онова деликатно и безценно съдче, в което съхранявахме националното си самочувствие, историческата си памет, ценностна система, влечение към знанието, истината, доброто, вярата.
Обаче ни закачиха към чалга. Закачиха ни към “биг брадър”. Закачиха ни към Слави Трифонов. Закачиха ни към Тошо Тошев. Закачиха ни към Карбовски. И не само ни закачиха, но ни и правърнаха в обща система от скачени съдове. И нивата ни започнаха да се изравняват.
Ето затова не пиша за архитектура. Защото естетическите ми критерии се изравниха с тези на Слави Трифонов. Защото политическата ми култура се изравни с тази на Тошо Тошев. Защото ценностната ми система се изравни с тази на Митьо Пищова. Вярно, с Карбовски засега нищо не може да ми се изравни, но аз ще положа усилие!

Все пак ще напиша нещо и за архитектура…
ОУП означава Общ устройствен план. На съответното населено място. Когато бях студент по архитектура, имахме катедра и предмет, наречен Градоустройство. Дори се дипломирах в нея, но това беше преди тридесет и осем години. Изучавахме принципите и организацията на градската среда, законите, по които тази среда трябва да създава естетика, удобство, комфорт, и то винаги с поглед към бъдещите жители на бъдещия град.
Днес някогашните градоустройствени планове се наричат устройствени. Дълго се чудих какъв зор е накарало законодателят да промени името и се досетих. Законодателят е искал да ни подскаже, че тези планове вече няма да планират градската среда, в която ще растат нашите деца и внучета. Новите планове са устройствени. Чрез тях се устройват силните на деня. Устройват се чиновниците. Устройва се кметът на Москва. Устройва се Солнцевската мафиотска групировка. Устройват се черепи и чакали. Устройват се нашенските и чуждите левичари. Устройват се царствени аристократи и техните дечица.
Ето затова не пиша за архитектура. Пък и какво да напиша за нея? Огледайте се, където и да се намирате…
Важното е обаче, че в България няма мафия! Така каза министър Миков. Потвърди го главен прокурор Велчев.
Олекна ми!