Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]

actualno.com 03.03.2010

Сан Стефано е руски блъф

Сан Стефано е руски блъф, казва в интервю за в. "Стандарт" министърът без портфейл проф. Божидар Димитров, предаде КРОСС.

За съдбата на книгата си "Истинската история на Освобождението 1860-1878", проф. Димитров разказа: "Реших, че мога да използвам предстоящия юбилей - 110 г. от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и подписването на Санстефанския мирен договор, за да напиша една правдива история на нашето Освобождение. Разбира се, истината се знаеше от всички професионални историци. Аз винаги съм подчертавал това, а и колегите ми са го казвали - в моите книги не откривам Америка. Просто се осмелявам да правя достояние на обществото историческите факти, които се изучават в университета, коментират се, но само в тесен кръг, на семинари и в академичните кафенета. Изобщо не смятах, че ще предизвикам подобна реакция със съчинението си. Просто реших да представя истината за нашето Освобождение като процес, а не като еднократен акт, дошъл на щиковете на руските войници".

"Първият истински "камък в блатото" бе главата, посветена на Цариградската посланическа конференция, за която дори днес не се говори и пише много. А именно тогава европейските сили решават единодушно, че България трябва да получи свобода, макар и разделена на две области - Източна и Западна. И след като турското правителство разиграва комедията с "даруваната конституция", вбесените европейски велики сили решават с консенсус, че тя трябва да бъде "екзекутирана". В смисъл, да бъде заставена със сила да изпълни техните решения".