Инвестиции в офиси в България

Инвестицията в офиси в административни сгради е инвестиция с поглед в бъдещето.

Поради липса на офис площи в административни сгради след 1990 г. новосъздадените фирми бяха принудени да използват апартаменти в жилищни сгради, главно в идеалния център на градовете. Това постави в неестествена среда и фирмите, и техните служители и клиенти, и живущите в сградите. Всички бяха принудени да поемат негативите на подобно неподходящо съжителство.

Процесът на преместване на бизнеса в административните сгради започна и ще продължи през следващите 10-15 години.

В административните сгради фирмите и техните служители попадат в естествена за работа среда. Помещенията вече не са пригодени, а създадени за да се извършва трудова дейност, и като резултат се очаква да се повиши производителността на труда и качеството на произведения продукт. От управителите на фирмите ще отпадне задължението да се грижат за текущите ремонти на помещенията. Опазването на имуществото в офиса също вече няма да е техен проблем. Офис сградите обикновено се локализират на комуникативни места, с което отпадат затрудненията при намирането места за паркиране. Клиентите на фирмите ще се чувстват по-комфортно и сигурно.

Офиси в административни сгради в момента се предлагат за продажба на цени от 600 до 1200 евро за квадратен метър. Месечните наемни цени варират от 12 до 25 евро за квадратен метър. Ако приемем, че най-ниските продажни цени, кореспондират на най-ниските наемни, т.е. офис който се продава за 600 евро за кв.м. ще се отдава под наем за 12 евро за кв.м., нетната годишна възвращаемост от инвестирания капитал ще е 24%. Дори наемната цена да падне до 5 евро за кв.м. годишната възвращаемост ще е 10% , което все още е висока възвращаемост.

Поради факта, че предлагането на качествени офисни площи в момента е съвсем ограничено и ще остане ниско в следващите 5-7 години, се очаква наемните цени да се задържат около сегашните равнища, което ще осигури много висока възвръщаемост на вложилите капитали за дълго време.

Ето предложенията на epochtimes-bg.com за инвестиции в офиси.

Полезна информация? Споделете с приятелите си!
epochtimes-bg.com
Вашият коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: