Инвестиционни фондове

Напоследък у нас се появиха десетина инвестиционни фонда за инвестиции в недвижима собственост по закона за Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

От изключителна важност за АДСИЦ е доколко стабилни и надеждни са учредителите. У нас законът предвижда източниците на минимум 30% от основния капитал да е набран от институциални инвеститори – банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни компании, което гарантира финансовата стабилност на АДСИЦ.

За „малките“ акционери АДСИЦ имат три основни предимства – могат да се инвестират малки суми, по закон 90% от дивидента трябва да се разпределя между инвеститорите и най-важното, вложенията в подобни структури се считат за много стабилни, ниско рискови инвестиции. За големите инвеститори са особено атрактивни поради данъчните облекчения за тези фондове.

От графиките на цените на акциите на два такива фонда в US, Amli Residential Properties Trust (AML) специализиран в инвестиции в жилищни имоти и Corporate Office Properties Trust Inc (OFC), специализиран в инвестиции в офисни площи, виждаме колко стабилна е инвестицията в такива фондове.

Amli Residential Properties Trust (AML) е типичен фонд за инвестиции в недвижими имоти, която оперира в 9 големи града в US, между които Атланта, Чикаго и Далас. Основните и дейности включват покупка и отдаване под наем на апартаменти, строителство и ремонтни дейности.

Corporate Office Properties Trust Inc е инвестиционен фонд, който инвестира изключително в офисни площи, част от които чрез покупка на вече построени и друга – от собствено строителство Както и у нас подобни компании са задължени да разпределят 90% от печалбата си между акционерите.

Единственото условие за успеха и надеждността на тези фондове е правилното им управление. Поради неразумно управление и недооценяване пазара на недвижими имоти в Австралия, подобен фонд – Pyramid Building Society, през 1990 година не само погълна спестяванията на инвеститорите си , но и повлече след себе си и обслужващата го банка, което беше единствения фалит на банка от 120 години.

Докато пазарът на недвижими имоти е в подем, инвестицията чрез АДСИЦ е много привлекателна. Когато цикълът смени посоката си, се появяват всички негативи, причинени от самия пазар и от евентуални недалновидни инвестиции.

Макар по закон 90% от печалбата задължително трябва да се разпредели като дивидент между акционерите, рядко може да е разчита на получаването му. Ако фонда се занимава само с покупка и отдаване на имоти под наем със собствени средства, счетоводството е ясно – има приход, ще има и дивидент. Ако обаче фонда вземе кредити за закупуване на имоти и строителство, тогава е възможно приходите да са по-малки от платените лихви, инвестициите с строителство и разходите за управление и да не се разпределя дивидент. Но за сметка на това цените на акциите ще се повишават с всяка нова инвестиция, което обикновено е и основната цел на малките акционери – стабилно и относително сигурно покачване цената на акциите на АДСИЦ.

Като структура фондовете за инвестиции в недвижима собственост са доказали своята надеждност и ефективност и са отлична алтернатива, когато средствата на инвеститорите не са големи и доходите им не са достатъчни за получаване на кредит за самостоятелна инвестиция.

Полезна информация? Споделете с приятелите си!
epochtimes-bg.com
Вашият коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: